Ο πληροφορικός γραμματισμός (ICT literacy), βασικός στόχος ενός σύγχρονου Προγράμματος Σπουδών μαθήματος Πληροφορικής, είναι ένας όρος που περιγράφει την ικανότητα των μαθητών να χρησιμοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες, τα εργαλεία επικοινωνίας και τις δικτυακές υπηρεσίες για την προσπέλαση, διαχείριση, ενσωμάτωση, αξιολόγηση, δημιουργία και επικοινωνία πληροφοριών, με στόχο την επίλυση προβλημάτων και, τελικά, τη συμμετοχή τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης (knowledge society).
Το Εργαστήριο Πληροφορικής αποτελεί για τους μαθητές χώρο μελέτης, έρευνας, ενεργητικής συμμετοχής και συνεργασίας, ώστε να ενθαρρύνεται και να ευνοείται η διερευνητική προσέγγιση της γνώσης, η αλληλεπιδραστική και συνεργατική μάθηση, η αυτενέργεια και η δημιουργικότητα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η διδασκαλία της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό. Βασικός παράγοντας είναι η ενεργός συμμετοχή κάθε μαθητή, η συνεχής αλληλεπίδραση και συνεργασία με τον διδάσκοντα και, κυρίως, με τους συμμαθητές του.
Χρησιμοποιείται το βιβλίο Πληροφορικής Γυμνασίου το οποίο έχει τρεις ενότητες μία για κάθε τάξη έτσι:
- Α’ Τάξη : 1 ώρα την εβδομάδα. Ύλη : Α’ Ενότητα του βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου
- Β’ Τάξη : 2 ώρες την εβδομάδα. Ύλη : Β’ Ενότητα του βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου
- Γ’ Τάξη : 2 ώρες την εβδομάδα. Ύλη : Β’ Ενότητα του βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου
- Δ’ Τάξη : 2 ώρες την εβδομάδα. Ύλη : Γ’ Ενότητα του βιβλίου Πληροφορικής Γυμνασίου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΛΥΚΕΙΟΥ
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» A’ Λυκείου έχει σαφή εργαστηριακό προσανατολισμό και επομένως θα πρέπει να αξιοποιείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό το Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής και Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΕΠΕΗΥ). Η διδακτική του μαθήματος βασίζεται στον κοινωνικό εποικοδομισμό και τις σύγχρονες θεωρήσεις για την «επεξεργασία των πληροφοριών».
Χρησιμοποιείται το βιβλίο «Εφαρμογές Πληροφορικής» A’ Λυκείου:
- Α’ Τάξη : 2 ώρες την εβδομάδα
Σκοπός του μαθήματος «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» B’ Λυκείου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τομείς και θεμελιώδεις έννοιες της Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής και να αναπτύξουν την αναλυτική και συνθετική τους σκέψη. Η προσέγγιση που ακολουθείται σχετίζεται με θέματα τόσο της Θεωρητικής όσο και της Εφαρμοσμένης Επιστήμης των Υπολογιστών. Με το πρώτο μέρος να καλύπτει θέματα της Θεωρητικής Επιστήμης των Υπολογιστών ?από το Πρόβλημα στον Αλγόριθμο και από εκεί στον Προγραμματισμό και τις Εφαρμογές του? και το δεύτερο μέρος με την επισκόπηση βασικών τομέων της Εφαρμοσμένης Επιστήμης των Υπολογιστών.
Χρησιμοποιείται το βιβλίο «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» B’ Λυκείου:
- B’ Τάξη : 1 ώρα την εβδομάδα
- Γ’ Τάξη : 1 ώρα την εβδομάδα
- Δ’ Τάξη : 1 ώρα την εβδομάδα
Τα σχολικά βιβλία για το μάθημα της Πληροφορικής είναι διαθέσιμα [εδώ]